Fik du ikke energitilskud? Her er to andre muligheder

Puljen med energitilskud blev åbnet den 7. april 2021 kl. 10. Tolv timer senere var den tom, efter kun 8.500 ud af 85.000 ansøgere havde fået tilsagn om tilskud. Det vil sige at ca. 90% af ansøgerne fik en lang næse, og blev opfordret til at ansøge igen når puljen åbner til efteråret.

Er du en af dem, der ikke fik tilskud, kan du i stedet overveje at udnytte dit håndværkerfradrag, der giver fradrag for arbejdsløn bl.a. for energirenovering. Håndværkerfradraget er fordoblet i 2021, så du kan fratrække helt op til 25.000 kr. pr. voksen i husstanden, med en skatteværdi på ca. 33%. Det er derfor særligt attraktivt, hvis du skifter fra fx naturgasfyr eller oliefyr til varmepumpe, fordi en stor del af udgiften er arbejdsløn.

Se regnestykke eksemplerne herunder, hvor der er taget udgangspunkt i et standardhus. Priserne kan naturligvis variere i ned og op alt afhængigt af den konkrete situation, men det kan give dig et overblik og vise muligheden med håndværkerfradraget.

Med energitilskud

140 m2 standardhus
Radiatorer
15 år gammelt gasfyr

Pris varmepumpe 100.000 kr.
-Tilskud 25.000 kr.
Egenbetaling 75.000 kr.
Årlig energibesparelse ved skift fra naturgas: 4.000 kr. (Gastech Energiberegner)
Årlig energibesparelse ved skift fra oliefyr: 10.000 kr. (Gastech Energiberegner)

Med håndværkerfradrag

140 m2 standardhus
Radiatorer
15 år gammelt gasfyr

Pris varmepumpe 100.000 kr.
-Værdi håndværkerfradrag* 10.000 kr.
Egenbetaling 90.000 kr.
Årlig energibesparelse ved skift fra naturgas: 4.000 kr. (Gastech Energiberegner)
Årlig energibesparelse ved skift fra oliefyr: 10.000 kr. (Gastech Energiberegner)
*Arbejdsløn 45.000 kr., fradrag 30.000 kr., værdi 33%  (- 10.000 kr.)

Beregn hvor meget du kan spare ved at skifte varmeløsning

Som du kan se, er det kun ca. små 15.000 kr. dyrere at udnytte håndværkerfradraget, og hvis du kan komme hurtigt i gang, kan du få fordel af energibesparelsen på ca. 4.000 kr. om året (10.000 kr. om året ved skift fra oliefyr) med det samme. Det er bestemt værd at overveje, da du kan komme til at vente meget længe på at få energitilskud. Det dobbelte håndværkerfradrag gælder indtil videre også kun i 2021. Samtidig starter du din personlige miljøaktion for klimaet hurtigere.

Hvis du i forbindelse med et skift tegner en Total Tryghedsaftale, får du yderligere en fordel: Du kommer til at kende de samlede udgifter (ekskl. forbrug) på varmepumpen de kommende 10 eller 15 år. Inklusive servicebesøg, lovpligtige eftersyn, kørsel, reservedele – ja næsten alt du kan få ekstra udgifter på er dækket. Det er suverænt Danmarks mest omfattende servicepakke, og du får den kun hos Gastech-Energi.

Få et tilbud på en ny varmepumpe

Den anden mulighed

En anden mulighed er at beholde dit gasfyr nogle år endnu. Hvis det kører problemfrit og er indstillet korrekt, kan det holde længe. Samtidig iblandes naturgassen nu 20% biogas, der er CO2-neutral, og denne andel vil stige de kommende år. Det betyder, at du ovenikøbet kan overveje at skifte til et nyt naturgasfyr, hvis det bliver aktuelt – uden at have dårlig samvittighed over for miljøet.

Læs også: Bør gasfyret udskiftes nu?

I dag blandes der biogas fra husdyrgødning, affald, halm osv. i naturgassen, så der i stedet for ren naturgas anvendes en mere klimavenlig bionaturgas. Så hvis du allerede i dag gerne vil passe ekstra godt på klimaet, så kontakt dit gasselskab og hør, om du kan bestille biogas i stedet for naturgas. Det kan du hos en række af landets gasselskaber.

Få et tilbud på et nyt gasfyr