Sådan undgår du legionella i din varmepumpe og vandinstallation

Luft til vand- og jordvarmepumper bliver mere og mere populære. Varmepumperne er nemlig effektive og energivenlige og opvarmer både dit hus og dit brugsvand. En varmepumpe rummer imidlertid – ligesom andre opvarmningsløsninger – en risiko for spredning af legionellabakterien. Læs, hvordan du tager dine forholdsregler, så du slipper for at bekymre dig om legionella.

Legionellabakterier trives i lunkent og stillestående vand mellem 20-50 grader. De findes typisk i varmtvandsbeholdere, spabade mv., hvor vandet ikke opvarmes til mindst 55 grader. Har du et gasfyr eller oliefyr, kan du indstille fyret, så dit brugsvand opvarmes til 55 grader. ”Problemet med varmepumper er imidlertid, at kun ganske få varmepumper kan opvarme brugsvandet til mere end 55 grader,” fortæller Jacob Juul Andersen, kommerciel produktchef hos Gastech-Energi. Samtidig bør man altid gennemskylle sin varmtvandsinstallation, med minimum 55 grader varmt vand, efter længere tids stilstand. Fx ifm. installering af varmepumpe eller efter ferie.

Varmepumpeproducenterne har derfor fundet andre løsninger, så du slipper for at bekymre dig om legionella.

Læs også: Sådan vedligeholder du din varmepumpe.

Fjern bakteriernes levevilkår

Risikoen for smitte kan elimineres ved at fjerne bakteriernes levevilkår. Men det kræver ekstra energi at hæve temperaturen på store mængder vand for at dræbe bakterierne.
” Det er varmepumpernes tekniske konstruktion, der er udfordringen. Varmepumper benytter nemlig generelt en markant større varmtvandsbeholder for at sikre, at hele familien kan komme i bad om morgenen,” forklarer Jacob Juul Andersen og uddyber:
”Populært sagt skal den vandmængde, man ønsker at kunne tappe, stå klar. Derfor ses beholdere normalt i størrelserne fra 180 liter, og langt de fleste opvarmes ikke til mere end 50 grader.”

Læs også: Se, hvordan du tjekker det varme brugsvand.

Fakta om legionella

Legionella eller legionærsyge, som sygdommen også kaldes, er en lungebetændelse, som især rammer ældre og svækkede personer. På fem år er antallet af danskere, der rammes af den potentielt dødelige legionærsyge, fordoblet. I 2013 var 113 danskere ramt af legionærsygdom, men i 2018 steg antallet til 264.

En CTC varmepumpe eliminerer risikoen for legionella ved at opvarme brugsvandet i det øjeblik, det skal benyttes.

Elpatron eliminerer bakterierne

Producenterne af varmepumpeanlæggene tager derfor højde for risikoen for smitte med legionella ved hjælp af indbyggede programmer, som tænder en elpatron for at hæve temperaturen og slå legionellabakterierne ihjel. ”Problemet er bare, at mange forbrugere slukker for den funktion, da det medfører en ekstra omkostning at opvarme vandet med elpatron. Og så er man jo lige vidt,” konstaterer Jacob Juul Andersen.

Læs også: Sådan reducerer du din elregning.

Legionellafrit vand med CTC varmepumpe

”En CTC varmepumpe fra Gastech-Energi eliminerer derimod risikoen for legionella ved at opvarme brugsvandet i det øjeblik, det skal benyttes. Herved undgår du lunkent og stillestående vand i dit anlæg, som giver gode vækstbetingelser for legionellabakterier,” fortæller Jacob Juul Andersen.

”Samtidig er CTC’s varmepumper udviklet, så der stadig er en stor vandmængde klar til, når du fx skal i bad. Dermed er du sikker på både at have nok varmt vand og eliminere risikoen for legionella,” slutter Jacob Juul Andersen.

3 gode råd om legionella

For at undgå legionella, bør du altså vælge en varmepumpe, der:
• kan opvarme brugsvandet til mindst 55 grader.
• har anden teknologi, der eliminerer risikoen for legionella som fx CTC’s varmepumper.
• har indbygget funktion, der tænder elpatronen, og lade være med at slå funktionen fra.

Få en lovpligtig serviceaftale til din varmepumpe

Med en serviceaftale bliver din luft til vand- eller jordvarmepumpe løbende vedligeholdt, og det lovpligtige eftersyn overholdes. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.