Varmepumpe på græsplæne foran hvidt hus

5 tips: Sådan får du mindst lyd fra varmepumpens udedel

Lydniveauet på en varmepumpes udedel påvirkes af placering og underlag. Her får du 5 tips til, hvordan du kan gøre din varmepumpe så støjsvag som muligt.

Selvom du har valgt en lydsvag varmepumpe, kan ventilatoren og kompressoren i en luft til vand-varmepumpe høres. Det tilladte lydniveau i skel ligger på 35-40 dB, men placering og underlag kan højne eller mindske det angivne lydniveau på varmepumpen. Lydniveauet kan derfor ikke måles præcist, før varmepumpen er installeret. Men der er nogle faktorer, som kan gøre din varmepumpe så støjsvag som muligt, uanset om det er din eksisterende varmepumpe, eller du skal have en varmepumpe installeret for første gang.

Læs også: Sådan får du mest ud af din varmepumpes varme.

5 tips til den mest støjsvage installation

1: Underlaget
Der er stor forskel på, om underlaget er græs, jord, sten eller beton. Græs eller andre bløde underlag absorberer en stor del af lyden, mens beton forstærker den.

2: Lydabsorberende barrierer
Placér evt. varmepumpens udedel bag lydabsorberende barrierer som hække, skur, udhus eller vægge som kan skærme for lyden. Du kan også købe en støjskærm til din varmepumpes udedel. (En støjskærm er ikke det samme som en varmepumpeskjuler).

3: Lad lyden pege væk
Placér varmepumpen så forsiden af udedelen peger væk fra vinduer eller terrasse og derved leder lyden væk.

4: Montér på den rigtige overflade
Montér udedelen på en solid og vibrationsisolerede overflade. Dette hjælper med at minimere overførslen af vibrationer til omkringliggende strukturer, som kan forstærke støjen.

5: Korrekt vedligeholdelse
Regelmæssig vedligeholdelse af udedelen, herunder rengøring af ventilationsåbninger og omgivende områder, kan bidrage til at opretholde en effektiv og støjsvag drift.

Læs også: Få din varmepumpe vedligeholdt af en professionel

Lydforstærkende placeringer
Undgå at placere varmepumpen på et garage-, skur- eller carporttag, da det vil øge lydniveauet og besværliggøre tilgangen til installationen. Undgå montering op af, eller på træ- eller gipsvægge.

Husk altid at følge producentens anbefalinger og lokale reguleringer ved placering af din varmepumpes udedel for at sikre, at den fungerer optimalt og respekterer støjregulativerne.

Læs også: Sådan får du reduceret elafgift, når du har varmepumpe.

Placering der kan føre til mindre effektiv drift
For optimal drift og effektivitet er det vigtigt, at varmepumpens lufttilstrømning ikke hæmmes. Du bør derfor aldrig placere varmepumpens udedel i et skur eller garage, da varmepumpen tvinges til at genbruge den samme luft flere gange. Afstanden til væggen er også afgørende. Sørg for, at der fra bund til underlag er 15-12 cm, og sørg for, at bagsiden af udedelen har den afstand til væggen, som producenten foreskriver (ofte mellem 15 og 40 cm).
Samme udfordring gælder varmepumpeskjulere. Mange skjulere hæmmer nemlig luftgennemstrømningen, forringer effektiviteten og mindsker besparelsen på varmeregningen.

Hjælp til placering
Hvis du overvejer en luft til vand-varmepumpe, og er i tvivl om den rette placering på din grund, så har Energistyrelsen udviklet en beregner, som viser dig den bedste placering ift. støj. Find beregneren her.

Tjek altid lydniveauet for varmepumpen, før du køber
Ofte hænger pris og kvalitet sammen. Vi har et stort udvalg af lydsvage kvalitets-varmepumper. Lydniveauet findes i den enkelte varmepumpes datablad i produktoversigten.
Vi vil meget gerne rådgive dig om placering og hvilken model der passer til dit behov og budget. Du kan bestille et tilbud her, eller kontakte os, så hjælper vi dig hele vejen.

Få en serviceaftale inkl. årligt, lovpligtigt eftersyn af din varmepumpe.

Med en serviceaftale bliver din luft til vand- eller jordvarmepumpe løbende vedligeholdt, og det lovpligtige eftersyn overholdes. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.

Vi deler vores viden og erfaring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante artikler, sparetips, gode råd om vedligehold, konkurrencer og meget mere.
Du vil modtage nyhedsbrevet ca. 2 gange om måneden, det er uforpligtende og kan til enhver tid afmeldes.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.