

4 tips: Sådan får du mindre lyd fra varmepumpen
Udedelen på en luft til vand-varmepumpe kan høres i større eller mindre grad, alt efter placering og underlag. Her får du 4 tips til, hvordan du kan gøre din varmepumpe så støjsvag som muligt.
Selvom du har valgt en lydsvag varmepumpe, kan ventilatoren og kompressoren i en luft til vand-varmepumpe høres. Det tilladte lydniveau ved skel ligger på 35-40 dB, men placering og underlag kan højne eller mindske det angivne lydniveau på varmepumpen. Lydniveauet kan derfor ikke måles præcist, før varmepumpen er installeret. Men der er nogle faktorer, som kan gøre din varmepumpe så støjsvag som muligt, uanset om det er din eksisterende varmepumpe, eller du skal have en varmepumpe installeret for første gang.
Læs også: Sådan får du mest ud af din varmepumpes varme.
4 tips til den mest støjsvage installation
1: Underlaget
Der er stor forskel på, om underlaget er græs, jord, sten eller beton. Græs eller andre bløde underlag absorberer en stor del af lyden, mens beton forstærker den.
2: Støjskærme og vibrationsisolatorer
En støjskærm kan nedsætte lyden fra varmepumpen med 5-10 dB. Dette kan ofte tilkøbes til selve varmepumpen. Støjskærm må ikke forveksles med en varmepumpeskjuler.
3: Bygninger som støjskærm
Placér evt. varmepumpen ved et skur eller udhus, da bygninger skærmer for lyden.
4: Lad lyden pege væk
Placér varmepumpen så forsiden af udedelen peger væk fra hus eller terrasse og derved leder lyden væk.
Læs også: Lær din varmepumpe bedre at kende.
Lydforstærkende placeringer
Undgå at placere varmepumpen på et garage-, skur- eller carporttag, da det vil øge lydniveauet og besværliggøre tilgangen til installationen bliver besværliggjort. Undgå også brugen af træ- eller gipsvægge ved varmepumpens udedel.
Læs også: Sådan får du reduceret elafgift, når du har varmepumpe.
Placering der kan føre til mindre effektiv drift
For optimal drift og effektivitet er det vigtigt, at varmepumpens lufttilstrømning ikke hæmmes. Du bør derfor aldrig placere varmepumpens udedel i et skur eller garage, da varmepumpen tvinges til at genbruge den samme luft flere gange. Afstanden til væggen er også afgørende. Sørg for, at der fra bund til underlag er 15-12 cm, og sørg for, at bagsiden af udedelen har den afstand til væggen, som producenten foreskriver (ofte mellem 15 og 40 cm).
Samme udfordring gælder varmepumpeskjulere. Mange skjulere hæmmer nemlig også den frie luftgennemstrøm, forringer effektiviteten og mindsker besparelsen på varmeregningen.
Hjælp til placering
Hvis du overvejer en luft til vand-varmepumpe, og er i tvivl om den rette placering på din grund, så har Energistyrelsen udviklet en beregner, som viser dig den bedste placering ift. støj. Find beregneren her.
Tjek altid lydniveauet for varmepumpen, før du køber
Ofte hænger pris og kvalitet sammen. Vi har et stort udvalg af lydsvage kvalitets-varmepumper. Lydniveauet findes i den enkelte varmepumpes datablad i produktoversigten.
Hvis du vil have os til at rådgive dig om placering og model, kan du bestille et tilbud her, eller kontakte os, så hjælper vi dig hele vejen.
Få en serviceaftale inkl. årligt, lovpligtigt eftersyn af din varmepumpe.
Med en serviceaftale bliver din luft til vand- eller jordvarmepumpe løbende vedligeholdt, og det lovpligtige eftersyn overholdes. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante artikler, sparetips, gode råd om vedligehold, konkurrencer og meget mere.
Vi deler vores viden og erfaring
Du vil modtage nyhedsbrevet ca. 2 gange om måneden, det er uforpligtende og kan til enhver tid afmeldes.