Mindsk støjen fra din varmepumpe: Placer din varmepumpe korrekt

En varmepumpe er en god miljøvenlig løsning, hvis du vil spare på energien. Dog kan en luft til vand-varmepumpe støje i mere eller mindre grad, hvis varmepumpen placeres det forkerte sted eller på det forkerte underlag. Selvom du har en støjsvag varmepumpe, kan støjen stadig mindskes, hvis du placerer varmepumpen korrekt. Læs videre for at lære om, hvordan du undgår unødige støjgener for dig og dine omgivelser.

Ventilatoren og kompressoren i en luft til vand-varmepumpe kan støje, hvis du placerer den et uheldigt sted, selvom du har valgt en støjsvag varmepumpe. Det tilladte støjniveau ligger på 35-40 dB ved skel. På grund af faktorer som placering og underlag kan støjniveauet ikke måles præcist, før varmepumpen er installeret. Derfor er det altid godt at få målt støjniveauet efter installation.

Undgå støj: Placering af varmepumpen:

 • Underlaget
  Der er stor forskel mellem græs eller jord og sten eller beton som underlag. For eksempelvis absorberer græs en stor del af støjen, hvorimod beton forstærker larmen.
 • Støjskærme og vibrationsisolatorer
  Opstil en støjskærm ved varmepumpen. En støjskærm kan nedsætte støjen ved naboen med 5-10 dB. Vibrationsisolatorerne kan placeres i hvert hjørne af varmepumpen og derved begrænse vibrationerne, som også forårsager støj.
 • Benyt ikke tage
  Undgå at anbringe varmepumpen på et garagetag eller carporttag, da det vil forøge støjniveauet.
 • Placer mellem bygninger
  Placer varmepumpen ved et skur eller udhus, da bygninger skærmer for støjen (Placer aldrig varmepumpen inde i et skur).
 • Placer væk fra dig
  Hold afstand mellem varmepumpen og til de rum i huset, hvor du opholder dig mest.

Vælg placering for din varmepumpe med omhu

Energistyrelsen har udviklet en beregner, hvor du kan finde den bedste placering for din varmepumpe i netop dit hjem.

Vælg en støjsvag model

Tjek altid støjniveauet for din varmepumpe, før du køber. Vi har et stort udvalg af støjsvage varmepumper. Lydniveauet kan ses i varmepumpens datablad, som altid er muligt at se under vores varmepumper.