Sæt varmepumpen på pause når el-prisen er dyrest
Har du en luft til vand- eller jordvarmepumpe? Så kan du spare penge ved at sætte den på pause i de perioder på døgnet, hvor strømmen er dyrest.
Du skal bruge en app fra dit elselskab eller Watts. Find de tidspunkter, hvor strømmen er dyrest, det er som regel kl. 17-20 og kl. 06-09. Find manualen til din varmepumpe frem og læs, hvordan du tidsindstiller driften. Det står typisk under ”Tidsindstillinger”. Her kan du sætte pumpen på pause i de dyre tidspunkter. Om sommeren, hvor varmen i boligen er slukket, kan du indstille varmepumpen til at opvarme brugsvandet, når strømmen er billigst. Så behøver den kun at køre meget få timer hver dag
Kan det gøres på alle anlæg?
Du kan gøre det på langt de fleste nyere varmepumper. Når du sætter varmepumpen på pause, bruger du vandet i varmtvandsbeholderen, der jo er opvarmet i de billige timer, som brugsvand. Der er som regel rigeligt til at dække forbruget i de få timer, hvor varmepumpen er sat på pause. Varmen i radiatorer og gulvvarme lukker langsomt ned, når varmepumpen ikke kører, men som regel er huset tilstrækkeligt opvarmet til at du ikke mærker væsentlige ulemper.
Få svar på: Hvornår kan det betale sig at have serviceaftale på varmepumpen?
Er der ulemper?
Hvis du har en moderne velisoleret bolig med gulvvarme, kommer du ikke til at mærke ulemper ved at slukke for varmepumpen 2 gange 3-4 timer hver dag. Hvis du omvendt har en ældre, dårligere isoleret bolig med radiatorer eller en ”let” bolig, f.eks. et træhus, kan det godt begynde at føles koldt, når varmepumpen har været ude af drift nogle timer. Det kan du dog selv regulere: Mister du varmekomfort, kan du bare forkorte slukkeperioden fra f.eks. 3 til 2 timer. Så sparer du ikke så meget, men holder varmen. Du må prøve dig frem. Generelt er der mindst komforttab i slukkeperioden, når du har gulvvarme.
Få hjælp af fagfolk til at få indstillet din varmepumpe til lavest muligt energiforbrug: Se vores serviceaftaler.
Kan det betale sig?
Når man pauser sin varmepumpe i de dyre timer, sparer man ikke kun den høje transportudgift. Der er nemlig flere faktorer, som gør det attraktivt:
Besparelse på varmetabet:
Når man pauser sin varmepumpe, bruger den ikke energi i den periode. Og den energi, der ikke er blevet brugt, er sparet for altid.
Rumtemperaturen vil falde i tidsrummet, hvor varmepumpen er på pause – det samme gælder boligens varmetab. Når varmepumpen tændes igen, vil det tage et stykke tid, før rumtemperaturen er tilbage til det ønskede niveau. Indtil da vil bygningens varmetab være mindre = besparelse.
Genopvarmning med højere effektivitet:
Varmepumpens fremløbstemperatur ved genopvarmning er lavere, indtil den når sit sætpunkt og det betyder faktisk, at varmepumpen kører mere effektivt i den periode, hvor den varmer op. Varmepumpen vil også, i en perioden efter pausen, køre uden start/stop, hvilket yderligere fremmer effektiviteten.
Komfort og billig strøm:
Jo mere termisk tung bygningen er, desto langsommere falder komforttemperaturen, når du slukker for varmen. Men det vil omvendt også tage længere tid at nå den ønskede komforttemperatur igen. Man har dermed udskudt energiforbruget til et senere tidspunkt, hvor strømmen er billigere.
Og det er jo netop formålet – at udskyde elforbruget til når strømmen er billigere. Og der kan faktisk ligge en relativt stor besparelse her, hvis man kan leve med den lidt forringede komfort i det slukkede tidsrum.
Så ja, det betaler sig. Og så bidrager det samtidig til de gode sparevaner og er godt for miljøet.
Vil du have flere værdifulde råd om vedligehold, energiforbedringer og sparetips til din varmeløsning?
Så kan du få vores nyhedsbrev her.
Få en serviceaftale inkl. årligt, lovpligtigt eftersyn af din varmepumpe.
Med en serviceaftale bliver din luft til vand- eller jordvarmepumpe løbende vedligeholdt, og det lovpligtige eftersyn overholdes. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.