Ofte stillede spørgsmål
Kan jeg få tilskud til en varmepumpe?
Det vil kunne betale sig at søge om tilskud i langt de fleste tilfælde, men du skal opfylde en række betingelser for at få det.
Tilskud: Med Varmepumpepuljen har tilskuddet tidligere været på op til 27.000 kr. Hvor meget du får i tilskud afhænger af boligens størrelse, dvs. det opvarmede areal, og luft til vand-varmepumpens energimærkning.
Læs mere om energitilskuddet her
Reduktion i elafgiften: Du har også mulighed for at få reduktion i elafgiften, hvis luft til vand-varmepumpen er din primære varmekilde. Du får reduktion i elafgiften for den del af dit elforbrug, der ligger over 4.000 kWh pr. år. Hvis du også har en elbil, er reduktionen i elafgift særlig attraktiv.
Hvordan får du reduceret elafgift?
Reduceret elafgift er en ordning i Danmark, hvor forbrugere, der investerer i energibesparende teknologier som fx luft til vand-varmepumper, kan opnå en nedsat elafgift, for den del af deres elforbrug, der ligger over 4.000 kWh pr. år.
Formålet med reduceret elafgift er at tilskynde til energibesparelser og brugen af mere energieffektive teknologi. Ved at tilbyde en nedsat elafgift giver ordningen incitament til forbrugere at investere i energibesparende løsninger som luft til vand-varmepumper.
Du kan selv få reduceret elafgift, hvis din primære varmekilde er en luft til vand-varmepumpe.
Læs mere om reduceret elafgift
Hvad betyder kWh?
kWh står for kilowatt-time og er en enhed, der bruges til at måle energiforbrug. En kilowatt-time repræsenterer den mængde energi, der bruges, når en enhed med en effekt på 1 kilowatt (kW) kører i en time. Hvis du har en elektrisk enhed, der bruger 1 kW, og den kører i 1 time, vil den altså bruge 1 kWh energi.
Hvad betyder COP og SCOP?
COP (Coefficient of Performance) og SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) er to vigtige målinger, der bruges til at vurdere effektiviteten af luft til vand-varmepumper.
COP (Coefficient of Performance): COP-værdien angiver forholdet mellem den energi, varmepumpen bruger, og den varme, den producerer. Hvis en varmepumpe for eksempel har en COP-værdi på 4, betyder det, at den producerer 4 kWh varme for hver 1 kWh elektricitet, den bruger. COP-værdien måles under specifikke testbetingelser og giver et øjebliksbillede af varmepumpens effektivitet ved en given udendørstemperatur.
SCOP (Seasonal Coefficient of Performance): SCOP-værdien giver et mere omfattende billede af varmepumpens effektivitet over en hel opvarmningssæson. Den tager højde for variationer i udendørstemperaturen og varmepumpens ydeevne under forskellige driftsforhold. SCOP-værdien er derfor en bedre indikator for, hvor effektiv varmepumpen vil være i løbet af en hel sæson, og den giver et mere realistisk billede af de potentielle energibesparelser.
Er en luft til vand-varmepumpe en god investering?
Tilbagebetalingstiden på en luft til vand-varmepumpe er typisk under 10 år. Det afhænger dog af, hvor godt dit hus er isoleret. Besparelsen på varmeregningen er lidt mindre end ved en jordvarmepumpe, men til gengæld er montering af luft til vand-varmepumpen billigere, og du undgår at få gravet hele haven op.
Kræver en luft til vand-varmepumpe service og vedligeholdelse?
Det er lovpligtigt at få efterset en luft til vand-varmepumpe hvert år. Det er derfor en god idé at have en serviceaftale, så du hvert år får efterset din varmepumpe. Så er du sikker på, at varmepumpen fungerer optimalt og giver dig den bedste varmeøkonomi. Samtidig kan du hurtigt få hjælp, hvis uheldet er ude.
Læs mere om varmepumpe service
Virker en varmepumpe året rundt?
En moderne luft til vand-varmepumpe fungerer året rundt og kan nemt levere varme til dit hjem både om sommeren og om vinteren. Selv ved meget lave temperaturer, helt ned til minus 20 grader, kan varmepumpen stadig producere varme. Dog vil dens effektivitet være lidt lavere i ekstremt kolde perioder.
Hvor meget larmer en varmepumpe?
En varmepumpe kan generere støj, men moderne varmepumper er designet til at være så lydsvage som muligt. Lydniveauet varierer dog afhængigt af modellen og mærket på varmepumpen. Ved at vælge en varmepumpe af høj kvalitet kan du minimere lydniveauet og opnå en mere behagelig oplevelse. Men under alle omstændigheder skal du tænke lydniveau ind i din placering af udedelen.
Vi anbefaler at få professionel vejledning, da der kan være forskelle mellem mærker og modeller. En erfaren specialist kan hjælpe dig med at finde den varmepumpe, der bedst passer til dine behov og ønsker om støjniveau.
Hvor ofte skal en varmepumpe serviceres?
Det er en rigtig god idé at få efterset din luft til vand-varmepumpe årligt for at sikre, at den fungerer optimalt. Ved at have en serviceaftale kan du være sikker på, at din varmepumpe bliver efterset af en professionel, og eventuelle problemer kan blive opdaget og løst i tide. En regelmæssig service vil også sikre maksimal driftsøkonomi og desuden forlænge levetiden på din varmepumpe og sikre, at den fortsætter med at give dig den bedste varmeøkonomi.
Er der under 3 kg kølemiddel i varmepumpen, er det ikke lovpligtigt at få foretaget et eftersyn, men vær opmærksom på at følge producentens anbefalinger, hvis du vil opretholde din garanti. Er der mellem 3 og 5 kg kølemiddel i din varmepumpe, er det lovpligtigt at få foretaget eftersyn hvert andet år. Er der over 5 kg kølemiddel i din varmepumpe, er det lovpligtigt at få foretaget eftersyn hvert år.
Er en luft til vand-varmepumpe miljøvenlig?
En luft til vand-varmepumpe er ekstrem miljøvenlig. Selve varmepumpen udleder ingen CO2, fordi den udnytter udetemperaturen til at opvarme din bolig og det varme brugsvand. Varmepumpen skal dog tilsluttes strøm for at fungere, men har et minimalt strømforbrug, da den leverer ca. 4 gange så meget varme, som den anvender i strøm.
Bruger du strøm produceret af vindmøller, såkaldt ”vindstrøm”, som du kan bestille hos dit elselskab, er varmepumpen 100% grøn, fordi der teoretisk set ikke udledes CO2. Har eller får du solceller, kan de supplere varmepumpen, så du opnår en endnu billigere varmeregning. Det gør luft til vand-varmepumpen både miljøvenlig og billig i drift i forhold til fx fjernvarme, olie- og gasfyr.
Hvor hurtigt er en luft til vand-varmepumpe tjent hjem igen?
Tilbagebetalingstiden på en luft til vand-varmepumpe er ofte under 10 år. Det afhænger dog af, hvilken varmeløsning du skifter fra. Du får den største varmebesparelse, hvis du skifter fra et ældre olie- eller gasfyr, og dermed er varmepumpen hurtigere tjent hjem, end hvis du skifter fra fx et nyere gasfyr.
Samtidig spiller dit centralvarmesystem også en væsentlig rolle. For eksempel vil du ofte opnå en større besparelse med gulvvarme i forhold til radiatorer.
Selv om varmepumpen har en dyrere anskaffelsesværdi end traditionelle varmeløsninger, og det kan være nødvendigt at udskifte radiatorerne til nogle større, eller efterisolere boligen så radiatorerne skal yde mindre (have lavere fremløbstemperatur), så tjener investeringen sig hjem, fordi:
- varmebesparelsen ofte er stor
- driftsudgifterne er lave
- varmepumpen giver et bedre energimærke
En luft til vand-varmepumpe holder op mod 20 år. Og når investeringen er tjent hjem, har du billig varme og kan bruge den årlige besparelse på noget langt sjovere.
Hvor meget fylder en luft til vand varmepumpe?
Udedelen fås i forskellige størrelser afhængigt af varmebehov, og hvor stille varmepumpen skal være i drift. Normalt fylder udedelen ca. 125 x 110 x 55, imens indedelen er på størrelse med et køleskab.
Er en luft til vand-varmepumpe let at installere?
En luft til vand-varmepumpe er forholdsvis let at installere, men korrekt dimensionering er vigtig for at sikre optimal ydeevne. Varmepumpen består af en udedel, der placeres tæt på huset, og en indedel, der typisk installeres i bryggerset. I modsætning til en jordvarmepumpe skal haven altså ikke graves op. Varmepumpen tilkobles det eksisterende centralvarmesystem. I nogle tilfælde kan der være behov for at udskifte radiatorerne i huset, men det vil en professionel installatør i så fald rådgive om. Installationen tager typisk en dags tid.
Er en luft til vand-varmepumpe effektiv til gulvvarme?
En luft til vand-varmepumpe er særlig velegnet til gulvvarme, hvor gulvvarmeslangerne er nedstøbt i beton. Det skyldes, at vandet har en lav fremløbstemperatur. Men uanset, om du har gulvvarme eller radiatorer, er en luft til vand-varmepumpe en ekstrem energieffektiv varmeløsning, der giver dig en stor besparelse på varmeregningen gennem energieffektiv opvarmning.
Hvor bliver det varme vand opbevaret?
Når du har en luft til vand-varmepumpe, opbevares det varme vand i en varmtvandsbeholder, nogle gange også kaldet en brugsvandsbeholder. Denne beholder fungerer som et lager for det opvarmede vand, der produceres af varmepumpen. Varmtvandsbeholderens størrelse vælges ud fra husstandens behov og sikrer, at der altid er tilstrækkeligt med varmt vand til rådighed til både opvarmning og brugsvand, såsom til bade og opvask. Beholderen sørger for, at det opvarmede vand er tilgængeligt, når det er nødvendigt, og varmepumpen genopfylder løbende beholderen med nyt opvarmet vand.
Hvad betyder dimensionering?
Dimensionering i forbindelse med luft til vand-varmepumper refererer til processen med at bestemme den rette størrelse og kapacitet for varmepumpen i forhold til boligens specifikke behov. Dimensionering er afgørende for at sikre, at varmepumpen kan levere tilstrækkelig varme og varmt vand til hjemmet på en effektiv måde.
Korrekt dimensionering sikrer, at varmepumpen fungerer optimalt, hvilket resulterer i bedre energieffektivitet, lavere driftsomkostninger og øget komfort i hjemmet. Det er ofte en god idé at få hjælp fra en professionel til at foretage en præcis dimensionering.