Endnu et gasfyr, ny varmepumpe, afvente fjernvarmen eller bare vente?
I 1953 skrev den irske forfatter Samuel Becket et absurd skuespil om to vagabonder, der står og venter på Godot, som de tror vil skabe mening og forandring i deres liv. De ved ikke hvem Godot er, og han kommer aldrig.
En stor del af Danmarks gasfyrsejere venter… De venter på afklaring i forhold til valg af varmekilde. Skal man købe et nyt gasfyr, investere i en luft til vand-varmepumpe, eller fortsat afvente fjernvarmen og håbe at den eksisterende varmeløsning holder så længe? Reelt ved ingen rigtigt, hvad de venter på, og hvornår det kommer. Det skaber selvsagt tvivl og usikkerhed.
Mens du venter
Venter du på afklaring på, om der kommer fjernvarme til dit område, og er dit gasfyr under 10-15 år gammelt, så kan du sagtens fortsætte med at vente, indtil der en dag (måske) bliver taget en beslutning om varmkilde for dit område. Gasprisen svinger lidt, men den er i den lave ende. Så pas godt på dit gasfyr, og få det efterset jævnligt. Har du ikke allerede en serviceaftale til dit gasfyr, kan du finde en her.
Er din varmekilde derimod gammel og slidt, kan du enten skifte til en varmepumpe, et brugt eller nyt gasfyr (jo, du må godt! Gasfyr er ikke forbudt). Lad os se nærmere på de forskellige varmekilder:
Læs også: Bliver naturgassen forbudt for danske husejere?
Brugt gasfyr
Der er mange brugte gasfyr til salg til 5-10.000 kr. Men pas på! Har det ligget længe, kan det have taget skade – og du må aldrig selv montere det! Installationen skal foretages af en autoriseret VVS-installatør. Så nærmer prisen sig et nyt gasfyr, og du har ingen garanti og service inkluderet.
Læs også: Hvis du overvejer at købe et brugt gasfyr
Nyt gasfyr
Du kan også købe et nyt gasfyr, og få 10 års service med alt inkluderet. Et nyt gasfyr koster typisk omkring 35.000-40.000 kr. Ikke mange tror på, at der bliver lukket for gassen de næste 10-20 år. Måske aldrig, da gas i Danmark bliver helt erstattet med Biogas* fra 2030.
Som det ser ud nu, er det ikke lovligt at installere gasfyr som varmekilde i nye boliger, men du må gerne udskifte dit eksisterende gasfyr.
Læs også: Skal du fortsat have gasfyr? Alternativer og overvejelser
Varmepumpe
En ny luft til vand-varmepumpe koster mellem 100.000 og 150.000 kr. og vil typisk halvere udgiften til din opvarmning. Dertil kommer, at en luft til vand- eller jord-varmepumpe ofte bringer huset op i energiklasse og forøger værdien af din bolig.
Har du allerede en jordvarme- eller en luft til vand-varmepumpe, kan ingen tvinge dig over på fjernvarme. Varmepumpen regnes nemlig som en klimavenlig varmekilde.
Med en varmepumpe som varmekilde slipper du også for den del af elafgiften, der er over 4.000 kWh/år (ca. 1 kr./kWh).
Prøv beregneren: Kan en varmepumpe betale sig for dig?
Fjernvarme
Hvis du bor i et område, hvor fjernvarmen er lige om hjørnet, kan du vente på den. Men husk, at fjernvarmen leveres af knap 400 fjernvarmeværker med hver deres priser og forskellige energikilder som f.eks. gas, kul, affald, varmepumper osv.
Hvis man skal investere i en ny varmekilde (og tager udgangspunkt i gennemsnitspriserne!), vil fjernvarmen være en billig varmekilde. Varmepumper kan dog være noget billigere på grund af de lave elpriser – særligt hvis fjernvarmeværket i dit område er et af dem med høje priser.
Du kan tjekke prisen på fjernvarme i dit område. Gennemsnittet for 2024 er på 17.419 kr. om året for at varme et gennemsnitshus op*. Men gennemsnitsprisen kan du ikke bruge til ret meget, hvis du f.eks. bor i et dyrt fjernvarmeområde. Til sammenligning koster det 16.429 kr. med en luft til vand-varmepumpe (inkl. betaling for varmepumpen) og 20.533 kr. med gas lige nu.
Når du skal vælge varmekilde
Inden du vælger varmeløsning eller varmekilde, er det en god idé at kigge på totaløkonomien: Anskaffelsespris, anlæg, forbrugspriser og eventuelt faste afgifter.
Overvejer du fjernvarme, er et godt råd at tjekke fjernvarmeværket i dit område – prishistorik, gæld, ledelse, investeringsplaner etc. – inden du går med. Det kan sagtens være en rigtig god idé at få fjernvarme, men det kan også være en rigtig dårlig. Tjek også tilslutnings- og forblivelsespligt. I nye fjernvarmeområder fra 2019 og frem er der IKKE hverken tilslutningspligt eller forblivelsespligt.
Vores lokale VVS-partnere kan hjælpe dig med en totalberegning, når du vælger ny varmekilde. De leverer både fjernvarme, varmepumper og gasfyr, og de kan også forklare dig fordele og ulemper. Du kan finde din lokale VVS-installatør her.
Læs også: Hvad er levetiden på et gasfyr – og hvornår bør det udskiftes?
Fakta om fjernvarme, biomasse, biogas, varmepumper og klimaet
Lad os lige slå det fast: Fjernvarme er ikke en energikilde, men derimod et distributionssystem for varmt vand, der produceres på et varmeværk. Fjernvarmeværkerne bruger forskellige energikilder, og energien kan produceres af mange ting: Naturgas, biogas, geotermi, biomasse, solvarme og el. Man kan derfor ikke umiddelbart sige, om fjernvarme er klimavenligt. Det kommer nemlig helt an på energikilden på fjernvarmeværket. Tjek eventuelt dit lokale fjernvarmeværk, og hvor de får energien fra.
På landsplan produceres 43% af fjernvarmen af såkaldt bæredygtig biomasse, der blandt andet inkluderer store mængder af træ importeret fra udlandet. Det diskuteres for tiden, hvor klimavenlig denne biomasse er, og EU har løbende prøvet at få biomasse af listen over bæredygtige brændsler.
Energikilden i et gasfyr er naturgas og biogas. Naturgas er et fossilt brændsel af den slags, vi gerne vil af med. Det er vi også ved at komme, idet halvdelen af gassen i nettet i dag udgøres af biogas, og det forventes at stige til 100% i 2030. Biogas produceres af affald fra landbrug og husholdninger og regnes som klimaneutralt. Gas er dermed et tiltagende klimavenligt produkt.
Nyt gasfyr? Få et tilbud med det samme.
Energikilden i en varmepumpe er el. Varmepumpen er fantastisk effektiv, og giver energien 3-4 gange igen ved at udnytte temperaturen i omgivelserne. El produceres i Danmark i høj grad af vindkraft, og dette betyder at varmepumpen er klart den mest klimavenlige varmekilde, du kan få. Dertil kommer, at det er billigt, da prisen på el er forholdsvis lav. Når prisen alligevel ender med at blive relativ høj, skyldes det den høje anskaffelsespris på varmepumpen.
Når du bruger varmepumpe, kan du også få reduceret elafgift. Det er attraktivt, hvis du også har elbil eller påtænker at skulle have en på et tidspunkt.
Kilder:
https://www.dr.dk/nyheder/penge/stik-imod-politiske-ambitioner-fjernvarmeprojekter-risikerer-gaa-i-staa
https://www.bolius.dk/det-koster-de-forskellige-opvarmningsformer-887
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-11-17-dansk-topembedsmand-opdagede-bogfoeringsfejl-14-aar-for-sent-i-teorien-kunne-danmark-braende-hele-amazonas-og-kalde-det-co2-neutralt
https://www.bolius.dk/saadan-er-det-gaaet-med-fjernvarmepriserne-for-dit-fjernvarmevaerk-77546
https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Basisfremskrivning/kf23_sektornotat_8a_produktion_af_el_og_fjernvarme.pdf
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante artikler, sparetips, gode råd om vedligehold, konkurrencer og meget mere.Vi deler vores viden og erfaring
Du vil modtage nyhedsbrevet ca. 2 gange om måneden, det er uforpligtende og kan til enhver tid afmeldes.
Få en serviceaftale til dit gasfyr
Med en serviceaftale bliver dit gasfyr løbende vedligeholdt. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.