Brug din sunde fornuft og sænk energiregningen

2021 har været et rekordår for energipriserne – især efteråret og vinteren har stået på ekstreme prisstigninger på el og naturgas. Elprisen er steget 305 procent, mens naturgassen er steget med 491 procent ifølge tal fra Dansk Industri.

Det betyder, at en gennemsnits familie i Danmark kan få en betydelig ekstra energiregning hver måned. Heldigvis kan du selv gøre noget for at reducere energiforbruget – og dermed el- og varmeregningen. Kort sagt handler det om at bruge din sunde fornuft.

Vi har her samlet en række ”sund fornuft”-tips, som du hurtigt og nemt kan tage i brug – uden investeringer, men blot med omtanke.

Læs også: Så gammelt bliver et vedligeholdt gasfyr

Spar på energien med disse ti råd:

  1. Skær ned på minutterne, du bruger i brusebadet. Det kan også mærkes på vandforbruget.
  2. Sænk rumtemperaturen. 19-21 grader er en god tommelfingerregel.
  3. Husk at lukke for varmen, når du lufter ud, hvis du har radiatorer.
  4. Sørg for, at termostaterne fungerer, som de skal.
  5. Tjek at radiatorerne er lunkne eller kolde forneden – ellers udnytter de ikke varmen optimalt.
  6. Hold temperaturen i din varmtvandsbeholder på 55 grader. Højere temperatur er spild af energi.
  7. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op og vælg lavere temperaturer.
  8. Undgå at bruge tørretumbleren unødigt og hæng i stedet tøjet til tørre, gerne udenfor hvis vejret tillader det.
  9. Sæt vaskemaskinen og opvaskemaskinen i gang i løbet af aftenen eller natten. El er billigst på disse tidspunkter. Du kan for eksempel downloade en app til telefonen, der viser, hvordan elpriserne tager sig ud i løbet af døgnet.*
  10. Vær opmærksom på, at el er dyrest mellem kl. 7-9 om morgenen og kl. 17-20 om aftenen.

Hvis du har et ældre gasfyr, kan du overveje at udskifte det med en nyere version, der er mere effektivt – eller med en varmepumpe. Sådan et skifte vil dog kræve flere ressourcer – tidsmæssigt og pengemæssigt – end de ti sparetips. Er du interesseret, så kontakt os. Vi har både varmepumper, gasfyr og den nødvendige ekspertise til at rådgive dig.

Læs også: Sådan får du mest ud af din varmepumpes varme

Sådan sparer du mest

Andre råd til at spare på energiforbruget går ofte ud på at slukke lyset eller hive stikket ud af Tv’et, så det ikke sluger strøm på stand-by-tilstanden. Det kan kun mærkes i mindre grad, hvis du har LED-pærer i hele huset, og din elektronik er af nyere dato. Det bedste, du kan gøre for din el- og varmeregning, er at flytte det tunge elforbrug til om aftenen og natten, skrue ned for temperaturen og de lange bade. Det kan mærkes på forbruget – uanset om du bor i et nyere, velisoleret hjem eller i en ældre bolig. Brug fornuften og husk, den billigste energi er den, du ikke bruger.

*Hent via dit elselskab – eller find Watts Energiassistent i App Store.