Undgå at energiregningen løber løbsk

De kommer flyvende ind ad døren eller i din indbakke for tiden. Regninger på el og gas der er væsentligt højere, end de plejer at være. Men heldigvis har du også mulighed for at reducere regningerne med små tiltag i hverdagen.

Prisstigninger på energi på 30-60% er ikke utænkelige. Forklaringerne er mange, men de drejer sig alle sammen om akut energimangel. Der er ikke nok gas og el på markedet, og så stiger priserne. Stigningerne skulle dog være midlertidige, og situationen ser ud til at normalisere sig i løbet af foråret 2022. Men indtil videre må vi hver især kigge på, hvordan vi kan spare på energien, så energiregningen ikke løber løbsk.

Det kan du gøre

Du kan ikke eliminere prisstigningerne, men du kan måske alligevel undgå en alt for dyr energiregning ved at fokusere på disse fire områder:

  1. Dit forbrug
  2. Dit varmeanlæg
  3. Din bolig
  4. Dit energiselskab

1. Dit forbrug

Forbrugsvaner er den helt store synder i energiregnskabet. Men du kan faktisk nemt gøre noget ved det. Eksempelvis ved at:

  • Skifte til LED pærer.
  • Vaske tøj, når el er billigst – som regel søndag og om natten.
  • Bruge tørretumbleren mindre eller i stedet tørre tøjet udendørs.
  • Undvære et bad eller to om ugen.
  • Vælge A eller B mærkede hvidevarer, når de skal udskiftes.(1)
  • Holde en temperatur i huset på 20-21°C. Du kan faktisk spare op til 5% på din varmeregning for hver grad, du skruer ned for varmen.
  • Slukke for radiatorerne mens du lufter ud.

Det er også en god idé at holde øje med dit forbrug dagligt. Det kan du f.eks. gøre med app’en fra Watts (2), som kan vise dig dit strømforbrug fra time til time. Det kan være en øjenåbner, og der kan være store besparelser at hente ved at ændre små dagligdags forbrugsmønstre.

Læs også: Tips til nemt at spare op til 10% på varmeregning

2. Din varmeløsning

Sørg for, at dit gasfyr/din varmepumpe er korrekt indstillet. Med en serviceaftale kører din varmeløsning altid optimalt og bruger så lidt energi som muligt.

Har du et gasfyr, er her et lille tip:
Indstil dine radiatortermostater i huset på den rumtemperatur du ønsker. Tag så et kig på dit gasfyr. Et gasfyr har to termostater. Én til varmt brugsvand og én til varmen i huset (Det kan også være en elektronisk regulering på brugspanelet). Den til varmen i huset kan du bruge til at sænke temperaturen på gasfyret trinvist med et døgns mellemrum, indtil du når det punkt hvor det kniber med at holde den ønskede temperatur i huset. Så giver du lige temperaturen på gasfyret en tak op igen så du genopretter komforten. På den måde tvinger du radiatortermostaten til at åbne mere. Det giver en bedre udnyttelse af radiatorerne, mere vand igennem gasfyret og en bedre virkningsgrad på kedlen. Besparelsen kan være op til 5%. Husk i øvrigt at stille alle termostaterne på dine radiatorer ens. Undgå at skrue mere op på én enhed end på en anden.

Se her, hvilken serviceaftale der passer til din varmeløsning

3. Din bolig

Bor du i en ældre bolig, kan det give en stor økonomisk gevinst at efterisolere og udskifte vinduerne. Det er selvfølgelig et større projekt, og gevinsten kommer måske først, når den nuværende ”energikrise” er overstået. Men efterfølgende gavner det miljøet – og stadigvæk: Din pengepung. Du kan læse mere om efterisolering på Bolius’ hjemmeside.(3)

Har du en ældre varmeløsning, kan du overveje at skifte til et nyt effektivt gasfyr eller en ny luft til vand-varmepumpe.

Prøv beregneren: Så meget kan du spare ved at skifte varmeløsning

4. Dit energiselskab

Hvornår har du sidst foretaget et prischeck af dit energiselskab? Det er de færreste, der gør det, men det kan være en god forretning – priserne er nemlig ret forskellige. Du kan f.eks. prøve de forskellige pristjek-sider på nettet.(4)(5) Men vær opmærksom på, at der er mange forskellige pristilbud at holde rede på, f.eks. fastpris og variabel pris.


1 Der er 2 forskellige energiskalaer for hårde hvidevarer Èn med A+, A++ og A+++. Her skal du vælge A++ eller A+++ mærket. Hvis der ikke er +’er, skal du vælge A eller B. Forretningen, hvor du handler, kan forklare dig om dette.
2 www.watts.dk
3 https://www.bolius.dk/generelt-om-efterisolering-17526
4 www.eltjekket.dk
5 www.gasprisguiden.dk/

Serviceaftale til varmepumper og gasfyr

Med en serviceaftale holdes dit gasfyr eller din varmepumpe i topform, og du kan altid få gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.