Kvinde i hængekøje

Sådan undgår du Legionella i brugsvandet efter ferien

Har du været på ferie, og ikke brugt dine vandhaner og brusere i et stykke tid, kan der være risiko for, at Legionella-bakterien har formeret sig i vandet. Se her, hvordan du undgår bakterien.

Gennem de seneste år har der været stort fokus på Legionella-bakterien. Det skyldes især, at antallet af smittede med legionærsyge er steget. Legionella-bakterier trives i lunt (20-50oC) og stillestående vand i for eksempel en varmtvandsbeholder i dit varmeanlæg. Det gælder specielt hvis du har en varmepumpe, der kører med lavere temperaturer end f.eks. et gasfyr.

Vi giver dig her lidt baggrundsviden om Legionella, hvordan man bliver smittet og sidst men ikke mindst 4 gode råd til, hvordan du undgår Legionella i dit brugsvand.

Læs også: Tjek om din varmepumpe automatisk går på sommerferie

Hvad er legionærsyge, og hvem rammer det?

Legionærsyge er en slags lungebetændelse, der opstår, efter man er blevet smittet af Legionella-bakterien. Symptomerne på legionærsyge er oftest høj feber, hovedpine og muskelsmerter – præcis som ved en influenza. De mest udsatte samfundsgrupper over for legionærsyge er de ældre på plejehjemmene og patienterne på sygehusene. For dem kan sygdommen være farlig. For andre kan den være meget ubehagelig. Legionella smitter ved, at man indånder små vanddråber eller dampe, der indeholder bakterien. Det kan eksempelvis ske under et brusebad. Læs mere om legionella her.

Læs også: Sæt dit gasfyr på sommerdrift og spar penge

Fakta om Legionella

Legionella (eller legionærsyge) er en lungebetændelse, som især rammer ældre og svækkede personer. På 10 år er antallet af danskere, der rammes af den potentielt dødelige legionærsyge, mere end fordoblet. I 2013 var 113 danskere ramt af legionærsygdom, mens antallet i 2022 var steget til 287.

Kilde: Statens Serum Institut 

Læs også: Overblik over økonomien ved skift fra gasfyr til varmepumpe

4 gode råd til hvordan du undgår Legionella

Du kan relativt nemt undgå at udsætte dig selv og din familie for Legionella-smitte, når du kommer hjem fra ferie. Følg disse råd:

1: Hold 55oC på det varme brugsvand
Brug evt. et termometer til at måle temperaturen på det varme vand. Vandet skal være over 55°C. Har du et gasfyr eller oliefyr, kan du indstille fyret, så dit brugsvand opvarmes til 55°C. Specielt hvis du har en varmepumpe, skal du være opmærksom – her skal du indstille temperaturen, så el-patronen holder temperaturen over 55oC. Bemærk, at de fleste varmepumper ikke kan holde denne temperatur uden hjælp fra el-patronen.

2: Tøm bruserslangen for vand efter bad
Der kan samle sig vand i bruserhovedet og -slangen efter brug. Går der længere tid, før den bliver brugt igen, vil vandet her være stillestående og derfor give gode vækstbetingelser for Legionella-bakterien. Lad derfor enten bruseren hænge nedad, eller læg bruser med slange ned på gulvet efter brug, så slangen tømmes for vand. Alternativt kan du sørge for at lade vandet løbe i 30 sekunder, inden du går i bad.

3: Skyl bruser og slange igennem jævnligt
Skal du undgå Legionella-bakterien, er det vigtigt at sørge for, at bruseren og slangen er rene. Det gør du ved at tømme og gennemskylle slangen og bruserhovedet jævnligt. På den måde er du sikker på, at der ikke ligger stillestående vand, som Legionella-bakterien kan leve i.

4: Lad vandet løbe
Har du været væk i mere end tre til fire dage, så lad alle haner løbe i fem til ti minutter – både med det kolde og det varme vand. På den måde får du tømt varmtvandsbeholderen og skyllet rørene rene for eventuelle legionella-bakterier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere tips og information.

Ingen grund til panik

På trods af det stigende antal smittede med legionærsyge kan du her i landet, i langt de fleste tilfælde, benytte vandhaner og brusere uden bekymring. Det kan du, fordi der stilles høje krav til brugsvandsinstallationer i Danmark blandt andet for at undgå Legionella-bakterien. Legionærsyge er en sjælden sygdom, og med lidt omtanke er den nem at undgå.

Vi håber hermed, at du og dit varmeanlæg er sommerklar. Vi vil gerne ønske dig en rigtig god ferie – og en sikker hjemkomst.

Læs også: Gode råd til, hvordan du slipper for at bekymre dig om legionella når du har varmepumpe

 

Vi deler vores viden og erfaring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante artikler, sparetips, gode råd om vedligehold, konkurrencer og meget mere.
Du vil modtage nyhedsbrevet ca. 2 gange om måneden, det er uforpligtende og kan til enhver tid afmeldes.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kilder:
https://www.teknologisk.dk/ydelser/saadan-undgaar-du-legionella-i-hjemmet/41144
https://netdoktor.dk/sygdomme/infektioner/legionella-den-skjulte-trussel.htm

Serviceaftale til varmepumper og gasfyr

Med en serviceaftale holdes dit gasfyr eller din varmepumpe i topform, og du kan altid få gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.