Akut nedbrud?
Virker dit gasfyr eller din varmepumpe ikke?

Ring til os på
70 10 15 50
(1.okt-30.apr) Alle dage 7.30-22
(1.maj-30.sep) Man-tor 7.30-16. Fre 7.30-15.30
Meld din fejl via e-mail her

Undgå risiko for legionella med en varmepumpe fra Gastech-Energi

Varmepumpeanlæg bliver mere og mere populære som en effektiv og energivenlig varmekilde i boligen. En varmepumpe rummer imidlertid en ofte overset risiko for spredning af legionellabakterien. Med en CTC varmepumpe fra Gastech-Energi slipper du for bekymringer.

Legionella, eller legionærsyge, som sygdommen også kaldes, er en lungebetændelse, som især rammer ældre og svækkede personer. Sygdommen ramte rekordmange i 2017 og skyldes smitte med legionellabakterier, som trives i lunkent og stillestående vand.

Selvom man mener, at indånding af forstøvet vand i badet er den hyppigste smittevej herhjemme, kan stigningen i antallet af smittede også hænge sammen med varmepumpeanlægs øgede popularitet. Varmer varmepumpen ikke vandet op til mere end 55 grader, er man i risikozonen.

– Flere og flere private husstande har de seneste år valgt varmepumper til opvarmning af brugsvand og centralvarme. Problemet er, at kun ganske få varmepumper kan opvarme brugsvandet til mere end 55 grader. Det skaber ideelle betingelser for legionellabakterien, fortæller Jacob Juul Andersen, kommerciel produktchef hos Gastech-Energi.

Økonomi prioriteres over sikkerhed

Risikoen for smitte kan elimineres ved at fjerne bakteriernes levevilkår. Udfordringen er, at det kræver ekstra energi at hæve temperaturen på store mængder vand tilstrækkeligt til at dræbe bakterierne.
– Det er varmepumpers tekniske konstruktion, der giver ballade, så at sige. Især på varmepumper, hvor man normalt har en beskeden opvarmningseffekt, vælger mange forbrugere en markant større varmtvandsbeholder for at sikre, at hele familien kan komme i bad om morgenen, forklarer Jacob Juul Andersen og uddyber:
– Populært sagt skal den vandmængde, man ønsker at kunne tappe, stå klar. Derfor ses beholdere normalt i størrelserne fra 180 liter, og langt de fleste opvarmes ikke til mere end 50 grader.

Producenterne af varmepumpeanlæggene tager højde for risikoen for smitte med legionella ved hjælp af indbyggede programmer, som tænder en elpatron, for eksempel hver anden uge, for at hæve temperaturen og slå bakterier ihjel.
– Problemet er, at mange forbrugere slukker for den funktion, da det medfører en ekstra omkostning at opvarme vandet med elpatron. Og så er man jo lige vidt, konstaterer Jacob Juul Andersen.

Få rent, varmt vand med en CTC varmepumpe

En CTC varmepumpe fra Gastech-Energi eliminerer risikoen for legionella ved at opvarme brugsvandet i det øjeblik, det skal benyttes.
– På CTCs varmepumper er der stadig en stor vandmængde klar. Det smarte er, at denne vandmængde er det samme vand, som cirkulerer i gulvvarme og radiatorerne, forklarer Jacob Juul Andersen.
Centralvarmevandet, som ikke er i direkte kontakt med brugsvandet, veksles om til varmt brugsvand i det øjeblik, det skal bruges, enten gennem en veksler eller gennem en spiral.
– Det sikrer først og fremmest, at brugsvandet altid er fuldstændig bakteriefrit, samtidig med at det bruger mindre energi, da de såkaldte Legionella-programmer kan undgås, slutter Jacob Juul Andersen.

Det varme brugsvand løber inde i rørspiralen, som er omkranset en stor tank med centralvarmevand. På den måde omdannes energien til badevand i det øjeblik, det skal bruges.

Comments are closed.