Legionella og varmepumper

Varmepumpeanlæg er i stigning, men de rummer en overset risiko for at smitte familien med legionella. Den kan undgås ved at kontrollere temperaturen på det varme brugsvand – eller ved at vælge en CTC varmepumpe

Statens Seruminstitut meddeler i en pressemeddelelse at infektionssygdommen Legionella ar i voldsom stigning.

Stigningen kan til dels hænge sammen med væksten i varmepumpeanlæg. Flere og flere private husstande har de seneste år valgt varmepumper til opvarmning af brugsvand og centralvarme. Problemet er, at kun ganske få varmepumper kan opvarme brugsvandet til mere end 50 grader, og den temperatur skaber ideelle betingelser for legionellabakterien.

Det er den tekniske konstruktion, der er problemet. Især på varmepumper hvor man normalt har en beskeden opvarmningseffekt, vælger man markant større varmtvandsbeholder for at sikre at hele familien kan komme i bad om morgen. Populært sagt skal den vandmængde man ønsker at kunne tappe stå klar. Derfor ses beholdere normalt i størrelserne fra 180 liter, og langt de fleste opvarmes ikke til mere end 50 grader. Producenterne har så indbyggede legionella programmer som tænder en elpatron fx hver anden uge for at hæve temperaturen og slå bakterier ihjel. Mange forbrugere slukker dog for denne da det er en omkostning at opvarme med elpatron.

På CTC’s varmepumper er der stadig en stor vandmængde stående klar; det smarte er imidlertid at vandmængden er det samme vand som cirkulerer i gulvvarme og radiatorerne. Dette ”døde” vand veksles om til varmt brugsvand i det øjeblik det  skal bruges, enten gennem en veksler eller gennem en spiral.

På billedet ses en gennemskåret CTC varmepumpe med veksler.

BLIV RINGET OP

Udfyld nedenstående skema, og vi kontakter dig hurtigst muligt inden for åbningstiden.

Kontakt mig vedrørende:

Service og serviceabonnementer:
Naturgasfyr, varmepumper og solvarme
Industri, brændere og strålevarme

Information om:
Naturgasfyr og/eller solvarme
Varmepumpe
Brændere, strålevarme og kedelanlæg

Comments are closed.