Sådan skifter du fra sommerdrift til vinterdrift på dit gasfyr

I videoen er gasfyret ELCO Thision Mini brugt som eksempel.

Når vinteren nærmer sig, og vejret bliver koldere udenfor, er det på tide at tænde for varmen i din bolig igen. Nogle gasfyr skal manuelt indstilles til og fra sommer- og vinterdrift. Andre gasfyr gør det automatisk afhængigt af udetemperaturen. Følg denne guide og find ud af, hvordan du manuelt indstiller dit gasfyr til vinterdrift.

Læs også: Hvor længe holder et gasfyr?

Spar penge – Skift til sommerdrift og vinterdrift på dit gasfyr

Varmeregningen er en stor udgiftspost for mange boligejere, og derfor er det meget vigtigt at have et velfungerende gasfyr om både sommeren og vinteren.

Da du betaler for hver kubikmeter naturgas, der kommer ind i gasfyret, er det vigtigt at være opmærksom på, at du ikke bruger for meget. Derfor bør du indstille gasfyret til kun at lave varmt brugsvand, når det ikke er nødvendigt at holde selve boligen opvarmet – eksempelvis i løbet af sommeren. På den måde kan du spare penge på varmeregningen, mens udetemperaturerne er høje.

Hvis du vil være sikker på, at dit gasfyr kører, som det skal i både vinterperioden og sommerperioden, anbefaler vi dig altid at have en serviceaftale på gasfyret. Når du har en serviceaftale, vil du ikke være i tvivl om, at gasfyret kører perfekt efter en lang sommerperiode, hvor det har været slukket.

Læs også: Sådan vedligeholder du dit gasfyr.

Hvad betyder sommer- og vinterdrift?

For at spare på strømmen og varmen er dit gasfyr indstillet til sommerdrift om sommeren. Derfor producerer dit gasfyr kun varmt brugsvand, mens vandet og varmen til radiatorerne er lukket af i denne periode. Når gasfyret står på vinterdrift, vil det producere varme til radiatorerne/gulvvarmen. Hvis gasfyret skifter automatisk, vil det typisk begynde at producere varme til opvarmning af boligen, når udetemperaturen er under 17 grader.

Sådan indstiller du dit gasfyr til vinterdrift manuelt

De fleste gasfyr har ét ikon med en vandhane og ét med både en vandhane og en radiator. Gasfyret skal stå på vandhane-ikonet om sommeren og vandhane/radiator-ikonet om vinteren. Tjek dog altid brugsanvisningen. I vores video kan du se, hvordan du skifter fra sommer- til vinterdrift på et gasfyr.

Læs også: Går du glip af energibesparelser på dit gasfyr?

Tjek ventilerne før brug

Når sommeren er ovre, og du skal have gang i dit gasfyr igen, kan det ske, at der ikke kommer varme i radiatorerne. Dette kan skyldes, at ventilerne på radiatorerne sidder fast. For at løsne ventilerne, skal du afmontere termostaten. Herfra vil du kunne se metalstiften, som sidder i ventilen. Brug en lille tang til at skubbe metalstiften ind og ud nogle gange, indtil den glider nemt igen, og det føles som om, der sidder en fjeder derinde. Hvis du har problemer med at skubbe metalstiften ind igen, kan det hjælpe at banke forsigtigt på ventilens side. Hvis du fortsat oplever problemer med ventilen, skal du kontakte din lokale VVS’er.

Få en serviceaftale til dit gasfyr

Med en serviceaftale bliver dit gasfyr løbende vedligeholdt. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.

Har du spørgsmål om dit gasfyr eller varmepumpe?

Få svarene i vores korte videoguides for gasfyr og varmepumper. Her kan du få hjælp med almindelige gøremål, som skal udføres, når du har din egen varmekilde.