En fremtidssikret og miljøvenlig løsning med jordvarmeanlæg: Tirpitz Museet i Blåvand

Jordvarmeanlæg bliver mere og mere populære, da de er en fremtidssikret og miljøvenlig varmekilde for både private, men også virksomheder. I 2016 begyndte Gastech-Energi et projekt omkring et jordvarmeanlæg for Tirpitz Museet, da de ønskede at benytte jordvarme til at opvarme og nedkøle museets 2418 m2.

I forsommeren 2014 blev Gastech-Energi A/S kontaktet vedrørende et projekt i Blåvand. Opgaven var et jordvarmeanlæg til Tirpitz Museet på 100 kW varme og 40 kW køl. Det nye museum rummer udstilling om Atlantvolden, livet på vestkysten og en stor ravsamling og den kendte Tirpitz-bunker. Dertil vil der komme særudstillinger.

Bygningen af jordvarmeanlægget

I januar 2016 begyndte borearbejdet, hvilket dog straks viste udfordringer: Borehullet var nemlig svært at styre pga. sandskred, når hullerne blev dybere end 100 meter. Dog blev dette løst, da der blev brugt en større boremaskine.
I august 2016 begyndte installationsarbejdet i teknikrummet. Der blev etableret brinerør i bygningen, fordelermanifold til varme/kølesystemet og monteret to IDM Terra Max 60, samt to 1500 liter akkumuleringstanke og varmtvandsbeholdere.
Den 29. juni 2017 åbnede Tirpitz Museet dørene med et velfungerende jordvarmeanlæg. Her fik de hjælp til åbningen af H.K.H. Kronprins Frederik.
Erik Frederiksen fra Gastech-Energi var projektleder og ansvarlig for projektet. ”Det har været et udfordrende og inspirerende projekt, især når det er et jordvarmeanlæg på så mange kilowatt”, fortæller Erik. Udover små udfordringer i starten, bemærker han, at projektet har kørt forholdsvist hurtigt og uden de store problemer.

Samarbejdet om jordvarmeanlægget

Jordvarmeanlægget var en stor og spændende opgave for Gastech-Energi. Gastech har ledet og styret projektet, men har haft gode samarbejdspartnere igennem hele forløbet. Blandt andet har Brøndborerfirmaet Poul Christiansen A/S bidraget med borearbejdet. Bravida Danmark A/S bidrog med dygtige og kompetente medarbejdere til at installere teknikrummet. Ikke mindst har det gode samarbejde været i fællesskab med rådgivende ingeniør Hans Henrik Høj fra FULDENDT. Hvis du også er interesseret i et jordvarmeanlæg, kan du altid ringe til os.

Jordvarme

Jordvarme bruger jorden som et kæmpe batteri, der akkumulerer sommerens varme. For at undgå frost under de kolde vintre i Danmark, kan man enten lægge vandrette slanger en meter under jordoverfladen eller lave dybe, lodrette boringer. Dette betyder, at der altid vil være jordvarme uanset årstiden. Til Tirpitz Museet beregnede Gastech-Energi, at der var brug for 20 lodrette boringer af 140 meter i dybden. Gastech-Energi kom med dette projektforslag til Tirpitz Museet, som kom i licitation. Gastech-Energi vandt opgaven og startede derefter med at lede og føre projektet med det nye jordvarmeanlæg.