Det kan du forvente af energipriserne denne vinter

Det kan du forvente af energipriserne denne vinter

”Det er svært at spå. Især om fremtiden” lyder et gammelt citat. Men vi prøver nu alligevel at se på, hvad vi kan forvente af el- og gaspriserne denne vinter.

Efter et år med chokerende oplevelser på el- og gaspriser, hvad venter os så i denne fyringssæson? Vi har kigget dybt i krystalkuglen og på forskellige ekspertudtalelser.

Farvel til Putins gas – goddag til nye gastyper

Europa har reduceret brugen af russisk gas, og er bl.a. gået over til at importere flydende gas, der sejles hertil fra en række oversøiske lande. I Danmark suppleres dette med Nordsøgas, og her kommer der væsentligt mere når Thyra-feltet senere på året åbner efter en lang reparationsperiode. Hertil kommer en stor mængde biogas – op mod 40% af gassen i nettet – der produceres i Danmark af husdyrgødning og affald. Sidst men ikke mindst er naturgaslagrene fyldt helt op, ikke blot i Danmark men i hele Europa. Helt overordnet betyder det, at der er mere ro på priserne, og vi kommer næppe til at opleve de gigantiske prishop vi så sidste og forrige år. Der kan dog komme udsving, og en eventuelt hård vinter kan få priserne til at stige. Men som udgangspunkt: Ro på.

Læs også: Serviceaftale til gasfyret – eller enkelte eftersyn?

Elprisen stabiliseres

Overordnet set kommer vi næppe til at se de helt store prisstigninger, som dem vi oplevede sidste år, men du skal stadig forvente en elpris som kan svinge relativt meget. Det skyldes bl.a., at der er store mængder vand i bassinerne ved de svenske og norske vandkraftværker, og at der er rigelige mængder kul- og atomkraft til at sikre forsyningen. Kulkraft er selvfølgelig ikke godt for klimaet, men det er med til at stabilisere priserne. Så også her: Ro på – og tænk dig om, hvornår på dagen du bruger el. Følg timepriserne i en app som eksempelvis Watts, du kan få her https://www.watts.dk/energiassistent.

Husk, at hvis du har elbil eller varmepumpe, kan du få reduktion for dit elforbrug over 4000 kWh. Hvis du er i tvivl, om din bolig /dit sommerhus er registreret som elopvarmet, kan du tjekke det her.

Læs også: Sådan ser elafgiften ud efter 1. juli 2023

Hvad gør du?

Det er altid en god idé at bruge energi med omtanke, ikke mindst for miljøets skyld. Kan du stå lidt kortere tid under bruseren? Kan du leve med lidt lavere temperatur? Kan du gå lidt længere tid i dit tøj inden det skal vaskes? Spørg dig selv… de fleste kan sagtens skrue ned for energiforbruget uden at opleve væsentlige ulemper. Det er vi danskerne faktisk allerede blevet gode til, så det gælder bare om at fortsætte.

Hvis du har et stort energiforbrug, og har et gas-, olie- eller træpillefyr, kan du overveje at skifte til en luft-vand eller jordvarmepumpe. En varmepumpe er nok den mest energi- og miljøvenlige venlige varmekilde der findes, og uanset hvad man fyrer med i dag, vil man opnå en besparelse, selv efter investeringen i varmepumpen er medregnet.

Prøv beregneren: Så meget kan du spare med en ny varmeløsning

Kilder:
https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2023-09-05-priserne-stiger-men-ikke-som-sidste-aar
https://nyheder.tv2.dk/business/2023-09-11-elprisen-har-ikke-vaeret-hoejere-i-aar-men-vi-er-godt-rustet-til-vinteren-forsikrer-oekonom
https://corporate.totalenergies.dk/news/endnu-en-milepael-naet-tyra-feltet-er-igen-forbundet-til-danmark 
https://www.bolius.dk/elpris-stiger-elafgift-haeves-igen-98901

Vi deler vores viden og erfaring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante artikler, sparetips, gode råd om vedligehold, konkurrencer og meget mere.
Du vil modtage nyhedsbrevet ca. 2 gange om måneden, det er uforpligtende og kan til enhver tid afmeldes.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Serviceaftale til varmepumper og gasfyr

Med en serviceaftale holdes dit gasfyr eller din varmepumpe i topform, og du kan altid få gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.