Bliver naturgassen forbudt for danske boligejere?

Den danske regering har før meldt ud at naturgasfyr i danske hjem skal udfases. Men er det vedtaget ved lov – eller er det bare noget der tales om?

Er du en af landets mere end 300.000 gasfyrsejere, der har svært ved at finde ud af regeringens udmeldinger omkring naturgassens fremtid? Læs med, og få en her og nu-status på gassens fremtid.

Efter den seneste energikrise – hvor Rusland truede med at lukke for gasforsyningen, hvor gaspriserne steg til himmels og Europa gik i panik – fik politikerne travlt med at finde og formulere grønnere løsninger.

Det er vigtigt at pointere, at der ikke er taget endelige beslutninger fra regeringens side, og at der endnu ikke er vedtaget en lovgivning omkring udfasning af naturgassen. Det er fortsat tilladt at erstatte gamle gasfyr med nye i eksisterende gasfyrede ejendomme. Men gasinstallationer tillades ikke længere i nybyggeri.

Se guiden: Det skal du gøre, hvis du har gasfyr og pludselig står uden varme.

Folketingets ambitioner

I regeringens Klimaprogram 2023 blev løsninger knyttet til den grønne omstilling: Danmark skal positionere sig som et grønt foregangsland og være fossilfrit inden for en årrække.

Det foreløbige udkast til ambitionerne omkring udfasning af naturgas inkluderer, at al naturgas skal være grøn i 2030, og at brugen af gas skal ophøre i 2035.

Måske lyder det mærkeligt først at gøre gassen grøn for derefter at fase den ud, men den grønne gas reserveres primært til erhverv og industri samt de 100.000 naturgasfyrede ejendomme, som stadig forventes at eksistere i 2035 ifølge regeringens estimater.

Forslagene er en del af regeringens klimaplan, der skal reducere Danmarks CO2-mængder med 70% i 2030.

Siden 2003 er gasforbruget i Danmark faldet med 29 procent, og det er en tendens, der ser ud til at fortsætte frem mod 2035.

Læs også: 3 tegn på, at dit gasfyr trænger til service

Gassen bliver 100% biogas

Naturgas i Danmark kommer i to varianter: Fossil naturgas og biogas, som kan blandes frit. Den fossile gas er faldende og på vej ud, da den bidrager betydeligt til klimaforandringerne, selvom den er en forbedring i forhold til kul og olie.

Biogas, derimod, er CO2-neutral ifølge regeringens definition og produceres af husholdningsaffald og husdyrgødning.

·      I 2024 forventes op til 50% af naturgassen at være biogas.

·      I 2030 forventes mængden at være 100% biogas.

Fremtiden ligger i alternative energikilder

Hvorfor så ikke fortsætte med biogas i al evighed? Fordi, at hvis målet er at reducere CO2-udledningen, så er det nødvendigt at undgå al forbrænding, uanset hvilket brændstof der anvendes – olie, kul, gas, biogas, biomasse. Alle udleder CO2 ved forbrænding, uanset hvor “CO2-neutrale” de måtte være ifølge komplekse beregninger.

Uanset hvor raffinerede forklaringer de giver, forbliver forbrænding en forbrænding. Fremtiden ligger derfor i alternative energikilder som sol, vind, vandkraft, geotermisk energi og måske endda atomkraft. Det vil dog tage mange år at implementere disse metoder fuldt ud, og i mellemtiden skal vi opretholde vores opvarmning.

Brænding af skove for at skaffe fjernvarme og elektricitet er ikke bæredygtigt på lang sigt. Løsningen kræver politiske beslutninger på globalt plan, og Danmark, med kun 1 promille af verdens befolkning, kan ikke løse dette alene.

Prøv beregneren: Se, hvor meget du kan spare ved at skifte varmeløsning

Hvad så med mit gasfyr?

Et fornuftigt råd er at beholde dit gasfyr, så længe det fungerer uden problemer. Hvis det oplever mindre problemer, bør det repareres. Hvis det bryder helt ned, kan du overveje at investere i et nyt gasfyr, som normalt har en levetid på 15-20 år.

Læs også: Så lang er levetiden på et gasfyr

Men det kan være endnu bedre, at overveje en varmepumpe – den mest miljøvenlige opvarmningsmetode, især hvis elektriciteten genereres af sol og vind. En varmepumpe er derfor et klimavenligt alternativ, der samtidig giver dig frihed til at vælge din energileverandør.

Læs mere om vores varmepumper

Når det kommer til at bevare eller skifte dit gasfyr, kan du have en god klimasamvittighed. Biogas er klimavenlig, og det vil tage lang tid at udfase den fuldstændigt, sandsynligvis længere end regeringens ambition i 2035, som de også erkender ved at forvente 100.000 gasfyrede installationer i private hjem på det tidspunkt.

Det korte svar er altså:

Nej, der bliver ikke lukket for gassen! Naturgas bliver ikke forbudt i Danmark lige foreløbigt, men den vil med tiden kun blive brugt til industrien – også efter 2035.

Vi deler vores viden og erfaring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få relevante artikler, sparetips, gode råd om vedligehold, konkurrencer og meget mere.
Du vil modtage nyhedsbrevet ca. 2 gange om måneden, det er uforpligtende og kan til enhver tid afmeldes.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Få en serviceaftale til dit gasfyr

Med en serviceaftale bliver dit gasfyr løbende vedligeholdt. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.