Skal du fortsat have gasfyr? Alternativer og overvejelser
Skal du udskifte dit gamle gasfyr med et nyt gasfyr – eller er det på tide at finde et alternativ? Vi guider dig til det rigtige valg.
Naturgas er blevet kritiseret som en klimasynder på niveau med kul og olie. Det er regeringens hensigt at lukke for gassen i løbet af en årrække. Gaspriserne har på et tidspunkt været meget høje, så der er tilsyneladende både klimamæssige og økonomiske grunde til at kassere gasfyret. Men lad os kigge lidt på fakta.
Læs også: Så lang er levetiden på et gasfyr
Gassen og klimaet
Vi er opmærksomme på, at afbrænding af gas udleder CO2. Det gør al afbrænding.
Derfor ligger fremtiden i alternative energikilder som eksempelvis sol, vind, vandkraft og måske A-kraft Men det vil tage mange år at implementere disse metoder 100%. I mellemtiden skal vi bruge det, der giver bedst mening ift. klimaet.
Naturgas er et godt alternativ lige nu. Naturgas iblandet biogas udleder i dag ca. 50% mindre CO2 end fyringsolie.1,2 Det er planen, at naturgas i 2030 skal være helt erstattet med biogas og dermed være CO2-neutral. Det vil gøre det danske gasforbrug til Europas grønneste.3
Læs også: Bliver naturgassen forbudt for danske boligejere?
Alternativerne og klimaet
Alternativerne til dit gamle gasfyr er enten fjernvarme, gasfyr, luft til vand- eller jord-varmepumpe.
Fjernvarme kræver, at du kan få det nu eller inden for en overskuelig årrække. Fjernvarme markedsføres som miljøvenlig, men det afhænger af, hvad varmen er produceret af. Hvis det er sol- og vindenergi, udledes der ikke CO2. Heller ikke, hvis det udnytter restvarmen fra fabrikker og lign. Hvis det er biomasse*, er udledningen CO2-neutral, hvis kriterierne bliver overholdt4. Men fjernvarme er mange ting og kan være produceret af mange former for energi. Så hvis du er klimabevidst, bør du spørge dit lokale fjernvarmeværk, hvad de fyrer med.
Varmepumpen er drevet af elektricitet. Hvad enten det er en luft til vand-varmepumpe eller en jordvarmepumpe, er den yderst effektiv, flerdobler varmeeffekten i forhold til elforbruget og giver et meget lavt energiforbrug. Dette gør en varmepumpe til et særdeles bæredygtigt valg. El i Danmark kan ligesom fjernvarme være produceret af mange energikilder, men vindkraft og sol tilsammen udgjorde i 2023 ca. 65% 5,6. Resten kom fra biomasse*, olie, kul og import fra udlandet. Herunder A-kraft og vandkraft.
Se vores udvalg af kvalitets luft til vand-varmepumper, og bestil et tilbud.
Et nyt gasfyr er også en mulighed. Du må stadig gerne erstatte dit gamle gasfyr med et nyt. I takt med at naturgas erstattes med biogas, bliver gassen grønnere. Så hvis vi kigger fremad, er der er ingen umiddelbar klimamæssig begrundelse for at fravælge gasfyret.
Se vores udvalg af kvalitets gasfyr og bestil et tilbud.
Økonomien – Hvor vil du spare mest på varmeregningen?
Hvad angår fjernvarmen, så er der 354 fjernvarmeværker i Danmark, der alle har forskellige priser. Overvejer du fjernvarme, anbefaler vi dig at kontakte det lokale fjernvarmeværk og høre deres priser.
Det er lidt nemmere at give dig besparelsen på varmepumpe. Typisk giver en luft til vand-varmepumpe 3-4kW varme for hver 1 kW el, den bruger. Det giver en meget lav varmepris og et lavt energiforbrug. Vi har en beregner, som viser, hvad du eventuelt kan spare om året ved at skifte til varmepumpe.
Prøv beregneren: Så meget sparer du ved at udskifte dit gasfyr med en varmepumpe.
Det samme gælder for gasfyr. Prisen på gas er igen stabil på et rimeligt niveau. I beregneren kan du se, hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at udskifte dit gamle gasfyr med et nyt, kondenserende naturgasfyr af højeste kvalitet.
Prøv beregneren: Så meget sparer du ved at udskifte dit gamle gasfyr med et nyt energieffektivt gasfyr.
Hos Gastech-Energi er vi eksperter i salg og service af gasfyr og varmepumper
Vi sælger vores eget mærke, ELCO, i både varmepumper og gasfyr, samt svenske CTC varmepumper. Vi har hurtig levering, og vores VVS-samarbejdspartnere står for installation, montering, udskiftning og nedtagning af din gamle gaskedel.
ELCO og CTC er af høj teknologi, effektivitet og kvalitet, hvorfor de altid tilbydes med garanti og 10-15 års serviceaftale, der dækker alle udgifter til service, dyre reparationer og reservedele.
Er det vigtigst, at det er billigt og/eller klimavenligt?
Vi skal passe godt på klimaet. Det betyder, at vi skal generere lavest muligt CO2-udslip. Derfor er varmepumpen et godt valg, og gasfyret bliver bedre og bedre. Fjernvarmen kommer fra 354 forskellige værker, så det er nødvendigt at spørge dit lokale fjernvarmeanlæg, hvis du vil blive klogere på, hvilken energikilde de bruger.
Læs også: Køb brugt? Overvejelser, hvis du vil købe et brugt gasfyr?
Husk, at de eneste energiformer, der ikke udleder CO2, er vindenergi, solenergi, vandkraft, geotermisk energi og A-kraft. Elektricitet og dermed varmepumper er det, der pt. bedst opfylder dette.
Det gode råd:
Hvis dit gasfyr kører perfekt, og det er under 10-15 år gammelt, kan du overveje at beholde det. Det er sikkert det billigste, og det er ikke den store klimasynder med skiftet fra naturgas til biogas. Gaspriserne er stabile, og lige nu ser de ikke ud til at løbe løbsk igen.
Vil du fortsat opdateres, så tilmeld dig vores nyhedsbrev med sparetips, gode råd og information. Tilmeld dig her.
Få en serviceaftale til dit gasfyr
Med en serviceaftale bliver dit gasfyr løbende vedligeholdt. Du er samtidig sikret gratis hjælp, hvis uheldet er ude – også i weekenden og på helligdage i hele fyringssæsonen.
*Certificeret biomasse – også kaldet træflis – fra bæredygtigt forvaltede skove indgår i et kort kredsløb i en skov, hvor skoven bevares i størrelse eller vokser, og skoven optager CO2 i mængder, der som minimum svarer til de mængder, der bliver udledt ved energiproduktion med bæredygtig biomasse. Derfor betegnes biomasse som CO2 neutral og dermed som 0-udleder. Biomasse kan dog kun forsvares som energikilde, hvis den bruges med omtanke. Overdreven brug af biomasse kan gøre lige så stor skade på miljø og klima som brugen af fossile brændsler. Det varer måske 30 år før et nyt træ optager al den CO2, der afgives ved afbrænding af et udvokset træ.3
Kilder:
1) https://hbemo.dk/haandbog-for-energikonsulenter-hb2019-gaeldende/bilag-4-energimaerkning-af-eksisterende-bygninger/vejledende-tekniske-bilag-og-tabeller/braendsel/braendvaerdier-og-co2-emissionsfaktorer
2) https://www.danskindustri.dk/brancher/di-energi/nyhedsarkiv/nyheder/2023/1/biogas-gassen-i-gasnettet-har-aldrig-varet-sa-gron-som-i-2022/
3) https://ens.dk/ansvarsomraader/bioenergi/produktion-af-biogas
4) https://global-klima.org/onewebmedia/biomasse_prn.pdf
5) https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/bagtal/2023/2023-03-27-flest-solceller-i-jylland
6) https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Statistik/energistatistik_1_kvt_2023.pdf